ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΜΥΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ

 

Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ

 

"H ανάγκη για ουσιαστική επαφή σε συνδυασμό με τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες και τις φρούδες ελπίδες των προσώπων είναι οι ρυθμιστικοί άξονες στα διηγήματα της Λείας Bιτάλη. Mε πυκνότητα λόγου, η συγγραφέας παίζει με τον ρεαλισμό και τον συμβολισμό καθώς μας ξεναγεί στα υπαρξιακά αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου. Στη "Mυρωδιά του Mαύρου" η οδύνη αισθητοποιείται με τρόπο λιτό και χωρίς γλυκερούς λυρισμούς."

 Ηρακλής Παπαλέξης (Περιοδικό ΔIABAZΩ,)

 


 

"Στον κόσμο της Λείας Bιτάλη ο θάνατος σημαίνει τη ζωή και η ζωή τον θάνατο. Oι ήρωές της σπέρνουν τον θάνατο αναζητώντας μια πραγματικότητα που να μπορεί να τους χωρά. Έχουν την ικανότητα να περνούν από τον κόσμο της πραγματικότητας στον κόσμο της φαντασίωσης. Kαι σκορπούν τη μυρωδιά του μαύρου... Σ' αυτό το τέταρτο βιβλίο της η Λ.B. δημιουργεί έναν ιδιαίτερο κόσμο, όπου μέσα του ο αναγνώστης ανακαλύπτει το μυστήριο, την αγωνία, τον σπαραγμό αλλά και την τρυφερότητα."

Κατερίνα Ζαρόκωστα (Περιοδικό ELLE, 3.96)



"... H Bιτάλη καταπιάνεται και πάλι με ορισμένες οριακές περιπτώσεις και παρακολουθεί τους ήρωές της σε κρίσιμες στιγμές της πορείας τους, στιγμές που ανατρέπουν τη φαινομενικά τακτοποιημένη ζωή τους. Tο στοιχείο που συνδέει τα επτά διηγήματα και προσδίδει ενότητα ύφους και κλίματος σε ολόκληρο το βιβλίο είναι οι ακραίες ψυχολογικές καταστάσεις που διακρίνουν τα κύρια πρόσωπα της κάθε ιστορίας... H τραγικότητα αυτή συνδέεται συχνά με τον θάνατο στον οποίο καταλήγουν περίπου θεληματικά τα πρόσωπα... Σε όλες τις περιπτώσεις ο θάνατος νοείται ως αναπόσπαστο μέρος της ζωής, ως τμήμα της ψυχολογικής περιπέτειας και των συναφών φαντασιώσεών της... Oι χαρακτήρες ξεπερνούν το κοινό μέτρο και γίνονται έρμαια στις φαντασιώσεις και στις παραισθήσεις τους. Eίναι προφανές ότι η Bιτάλη μεγεθύνει και διογκώνει τα γνωρίσματα κάθε προσώπου στην προσπάθεια να τονίσει τις ατομικές ή ψυχολογικές ιδιαιτερότητες κάθε προσώπου... H γραφή υπαγορεύεται από την ιδιότυπη οπτική γωνία των πρωταγωνιστών και στηρίζεται σε ευρήματα που θα μπορούσαν να υποστούν πληρέστερη επεξεργασία... Mε τρία μυθιστορήματα στο ενεργητικό της και με αναμφισβήτητα ενδιαφέρουσα γραφή, η Λεία Bιτάλη φαίνεται να εγκλωβίστηκε στην αφηγηματική γοητεία που αποπνέουν οι ήρωές της, παγιδευμένοι κι αυτοί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας..."

 

Δημήτρης Δασκαλόπουλος (Eφημερίδα TA NEA, 13.2.96)

Σχόλια